لیپوماتیک چیست و چه کاربردی دارد؟

//لیپوماتیک چیست و چه کاربردی دارد؟

لیپوماتیک یک دستگاه لیپوساکشن مکانیکی است که از قدرت کمکی استفاده می کند یعنی نوک میله لیپوساکشن برای آنکه خستگی جراح کمتر شود، توسط یک پمپ هوا به جلو و عقب حرکت داده می شود. اصطلاحا به این نوع لیپوساکشن، لیپوساکشن با قدرت کمکی یا power assisted liposuction گفته میشود

آیا لیپوماتیک تکنولوژی جدیدی است؟

در کلیات خیر. چون اولین لیپوساکشن هم در سال ۱۹۷۴ توسط دکتر فیشر به وسیله یک موتور الکتریکی که یک میله با نوک برنده را حرکت می داد، انجام شد و سابقه لیپوساکشن با قدرت کمکی به سا لها قبل بازمیگردد که البته دستگاه های قدیمی تر بیشتر مثل لیپوماتیک با کمک پمپ هوا کار می کردند. اما چون صدا و لرزش آنها زیاد بود انواع جدیدتر اکنون بیشتر با موتورهای الکتریکی کار میکنند.

 

ادعا می شود که این دستگاه به عروق و اعصاب صدمه نمی زند و احتمال آمبولی ندارد؛ صحیح است؟

مطمئنا خیر. خود کمپانی سازنده هم چنین ادعایی ندارد .

لیپوماتیک نوعی از دستگاه لیپوساکشن است که در سال۱۹۹۶ ابداع شد و براساس ضربه کار می کند .از مزایای لیپوساکشن با لیپوماتیک ازبین بردن بافت چربی البته در زمان بسیارطولانی حتی طولانی تراز لیپوساکشن سنتی است که طبعا خستگی دست جراح و عوارض ناشی از اشتباه جراح را درپی دارد.

 

از معایب و عوارض لیپوماتیک:

 

۱-زمان طولانی جراحی که خستگی شدید و اشتباهات جراح را در پی دارد

 

۲-ضربات شدید پروب که باعث آسیب به جراح و هم چنین بیمار می گردد.

 

۳-چون لیپوماتیک با ضربه کار می کند پس خطر آمبولی دراین روش مانند لیپوساکشن سنتی بالاست.

 

۴-فقط در مناطق بزرگ قابل استفاده است ودر مناطق ظریف مثل غبغب به دلیل بزرگ بودن پروب و آسیب ناشئ از ضربه قابل استفاده نیست.

 

۵-خونریزی شدید را به همراه دارد و هیچ مکانیسمی به جز اپی نفرین برای جلوگیری از خونریزی ندارد.

 

۶- به دلیل ضربات شدید باعث کوفتگی های شدیدی در بیمار می گردد.

 

۷- محل های ورود پروب به دلیل بودن همزمانی ضربه و ساکشن بسیار بزرگ است و جای زخم بدی به جای می گذارد.

 

۸-محدودیت استفاده در مکانهای مختلف را دارد و فقط در ۳ منطقه شکم, ران و بازو قابل استفاده است و در مناطق دیگر نباید استفاده شود.

 

۹- هیچ مکانیسمی برای تحریک فیبروبلاستها و کلاژن سازی ندارد بنابراین پوست بیمار بعد از جراحی دچار افتادگی می گردد که این باعث ایجاد نارضایتی در بیمار می شود.متاسفانه با تبلیغات غلط القا می شود که حرکت ۳ بعدی کانولای لیپوماتیک باعث تحریک کلاژن سازی می شود در حالیکه این مساله به هیچ وجه ریشه علمی نداشته و هیچ رفرنس علمی آنرا تائید نمی کند.

 

۱۰- دوران نقاهت طولانی طوریکه مریض قبل از ۵ روز نمی تواند رانندگی کند.

 

۱۱- در ناحیه زانو و مناطق ظریف مثل غبغب قابل استفاده نیست.

 

۱۲- به دلیل اینکه مثل ساکشن سنتی عمل کرده و با ویبریشن چربی ها را می کند(mi kanad) نه اینکه لیز کند پس سلولهای چربی از بین نرفته و به همین دلیل است که نتائج لیپوماتیک برگشت پذیر است.

 

۱۳- هیچ سیستم محافظتی برای پیشگیری از آسیب به عضلات,عروق و اعصاب ندارد و به همین دلیل است که میزان خونریزی بیمار شدید است.

 

۱۴- با توجه به اینکه این سیستم با ویبریشن و ضربه کار می کند و اینکه حرکات دست جراح تعیین کننده میزان کندن چربی (kandan) و نه لیز چربیست پس هر جاکه هدایت کانولا با دست جراح بیشتر است و هم چنین طولانی بودن جراحی در این روش و خستگی دست جراح, آنچه به جای می ماند ناصافی شدید در محل می باشد که این عدم هماهنگی و یکنواختی باعث نارضایتی بیمار می گردد.

 

۱۵-درد بعد از عمل شدید است و در بیشتر موارد غیر قابل تحمل است به طوریکه بیمار حداقل تا یک هفته نباید کار کند.

 

۱۶- احتمال آسیب به احشا و پارگی زیاد است.

 

۱۷-ناصافی پوست شکم ، ران و بازو از عوارض و شکایتهای شایع بیماران از لیپوماتیک است که تقریبا راه درمانی وجود ندارد.

 

توصیه های لازم بعد از جراحی با لیپوماتیک:

 

۱- به دلیل عدم تحریک کلاژن ها و شلی پوست بعد از جراحی با لیپوماتیک , حداقل تا ۹ هفته گن پوشیده شود. البته بهترین زمان توصیه شده برای پوشیدن گن ۶ ماه است.

 

۲- به دلیل اینکه کبودی ,خونریزی و کوفتگی با لیپوماتیک زیاد است و این کبودی حداقل تا ۲ هفته طول می کشد به بیمار اطلاع داده شود که بیمار دچار استرس نشود.

 

۳- به دلیل خونریزی شدید بیمار و احتمال افت شدید فشار خون , در اطاق عمل حتما ست احیا و کیسه های خون مطابق با گروه خونی بیمار از قبل مهیا باشد که در صورت نیاز بیمار, بلافاصله به بیمار خون تزریق شود.

 

۴- به دلیل آسیب احتمالی به تخمدانها ناشی از ضربات شدید ویبریشن و هم چنین خونریزی شدید ناشی از استفاده از لیپوماتیک, جلو و عقب افتادن پریود امری شایع است. پس برای جلوگیری از استرس به بیمار , حتما بیمار از نامنظمی پریود بعد از عمل آگاه شود.

 

1397-11-7 14:32:09 +03:30